Selvom der ved første øjekast ikke er den store forskel på et billigt webhotel til en tier og et dyrt til flere hundrede kroner, er der flere parametre, du skal holde øje med: Hukommelsen, CPU-belastning og antal samtidige tråde. Få sandheden her!

Mange udbydere tilbyder to forskellige former for webhoteller: Et billigt til priser på eller under en 10’er om måneden for det billigste webhotel og en dyrere udgave, oftest kaldet professionel, der prismæssigt starter ved omkring 100 kroner om måneden.

Bemærk at du netop nu kan få rabat på et Unoeuro webhotel.

Sådan sammenligner du udbyderne

Når du sammenligner de to forskellige former for webhoteller, ser der ikke ud til at være nogle væsentlige forskelle. Der er den samme mængde plads på harddisken til hvert webhotel og du kan have de samme antal domæner på dem. Antallet af mailadresser og mængden af trafik kan variere, men oftest er grænsen sat så højt, at du næppe nogensinde kommer til at løbe ind i problemer alligevel.

Hvordan differentierer udbyderen

Forskellen på et billigt og et dyrt webhotel afhænger af, hvor mange brugere du deler serveren med. Jo flere brugere, udbyderen kan presse ind på en server, jo billigere kan pladsen sælges til hver bruger, uden at udbyderen tjener mindre på serveren.

Det betyder, at flere brugere skal dele de samme ressourcer på de billige webhoteller – og det betyder færre ressourcer til hver bruger. I praksis udmønter det sig ved en række begrænsninger på hukommelse, CPU-belastning og antal samtidige tråde – og det er den reelle forskel på et billigt og et dyrt webhotel.

Begrænsning i tilgængelig hukommelse

Jo mindre hukommelse, udbyderen stiller til rådighed for hvert webhotel, jo flere webhoteller kan serveren håndtere på den samme mængde hukommelse. I praksis betyder det oftest, at de billige webhoteller kører med 128 eller 256 MB hukommelse og de dyrere med det dobbelte.

Det betyder, at din hjemmeside hurtigere begynder at køre langsomt, fordi du har brugt alt hukommelsen og derfor skal vente på den langsommere sidehukommelse, der gemmes på harddisken.

Begrænsning på CPU-belastning

Tilsvarende har de billigste webhoteller oftest en begrænsning på, hvor meget de kan belaste CPU’en. Når du grænsen, får hjemmesiden længere svartider.

Begrænsning på antal tråde

Tilsvarende begrænser udbyderen antallet af samtidige webserver-processer, der kan afvikles. Når du grænsen, vil din side give http-fejl.

Begge dele kan give dårligere placeringer i Google’s søgeresultater. Begrænsningerne er indført så serveren er mere stabil, men omtales sjældent på udbyderens salgsside.